Osoby, które możesz znać

Dopiero co założyłeś konto na Facebooku lub Instagramie, a serwis od razu z zadziwiającą skutecznością podpowiada Ci użytkowników, których możesz znać? Osoby, które możesz znać, czyli polecanie potencjalnych znajomych, to jedna z podstawowych funkcji Facebooka, która pomaga nam zbudować sieć kontaktów. Odnalezienie w nowym serwisie jak największej liczby użytkowników, których znasz w realu, jest absolutnie kluczowe z punktu widzenia zatrzymania Cię na dłużej w danym kanale.

Skąd Facebook wie, że możesz znać jakąś osobę? 👤

Twórcy serwisu tłumaczą dość ogólnie: Propozycje widoczne w sekcji „Osoby, które możesz znać” mogą obejmować znajomych znajomych, osoby znajdujące się w tej samej sieci co Ty lub osoby, z którymi mogą Cię łączyć inne rzeczy. Inne rzeczy, czyli tak naprawdę nie wiadomo co 😏

Facebook ma sporo możliwości, aby połączyć Cię z innym użytkownikiem (na żółto zaznaczam oficjalnie potwierdzone):
🔀 posiadacie wspólnych znajomych (najczęstsza przyczyna),
🔀 wyraziłeś zgodę na synchronizację kontaktów na telefonie,
🔀 publikujecie wspólne zdjęcia/filmy (Facebook rozpoznaje twarze nawet bez oznaczenia),
🔀 łączy Was szkoła, uczelnia albo praca,
🔀 należycie do wielu tych samych grup,
🔀 bierzecie udział w wieku tych samych wydarzeniach,
🔀 często przebywacie w tych samych lokalizacjach,
🔀 ktoś z Was wielokrotnie odwiedził profil drugiej osoby.

Oficjalnie Facebook zapewnia, że nie korzysta z:
❌ Twojej bieżącej lokalizacji,
informacji pochodzących z aplikacji innych firm,
❌ Twojej historii wyszukiwania.
Inne osoby na Facebooku nie będą też wiedzieć, czy zdarzyło Ci się ich szukać lub odwiedzić ich profil.

Szczerze mówiąc, mam jednak wątpliwości, co do tej lokalizacji i odwiedzanych profili. Być może Facebook nie wykorzystuje bieżącej lokalizacji użytkownika, ale historyczne już tak. Facebook może też nie informować innych o tym, że odwiedziłeś ich profil, ale może Cię zaproponować jako znajomego, co nie jest przecież równoznaczne z informacją o odwiedzinach.

Nie znasz proponowanych Ci osób

Nie ma w tym nic dziwnego. Serwis sam przyznaje, że stale aktualizuje sekcję Osoby, które możesz znać na podstawie Twojej aktywności, ale jego algorytmy nie są nieomylne.

Nie chcesz, aby Facebook proponował Cię innym

Niestety w ustawieniach NIE ma możliwości, aby wyłączyć proponowanie Twojego konta innym użytkownikom.

Jeśli jednak bardzo zależy Ci, aby nie wyświetlać się u konkretnej osoby jako jej proponowany znajomy, możesz zablokować tę osobę. Po zablokowaniu osoba ta nie będzie jednak widzieć Twojego profilu – tak, jakby w ogóle nie było Cię na Facebooku. Oczywiście tylko dla niej, bo inni będą Cię widzieć normalnie.

Nie chcesz kogoś widzieć wśród propozycji

Masz dwie opcje:
👉 możesz kliknąć Usuń obok imienia i nazwiska danej osoby – usunie to danego użytkownika z sekcji Osoby, które możesz znać (usunięta osoba nie będzie wiedzieć o tym, że ją usunąłeś),
👉 możesz zablokować proponowanego użytkownika.

Obserwuj Rysuję fejsbuki na
Rysuję fejsbuki na LinkedInie
Rysuję fejsbuki na Facebooku
Rysuję fejsbuki na Instagramie
Rysuję fejsbuki na Twitterze
Rysuję fejsbuki na TikToku
Ten wpis został skomentowany 8 razy
  1. kliknięcie „usuń” w „osobach, które możesz znać ” przynajmniej na moim profilu nic nie daje. pojawiają się te propozycje osób ponownie…

    1. Z ciekawości sprawdziłem dzisiaj i u mnie działa prawidłowo. Gdy kliknę „Usuń” przy danym użytkowniku, to NIE JEST mi on proponowany przy kolejnych odwiedzinach zakładki „Osoby, które możesz znać”.

      1. zależy też ile razy sprawdzałeś i czy przeswietliłeś dokładnie wszystkich proponowanych. ja wczoraj jeszcze raz usunąłem ok 30 osób, a dziś pojawiły się ponownie. może nie wszyscy, bo nie sposób zapamiętać wszystkich nazwisk, ale na pewno jest tak, że pojawiają się one po raz kolejny

        1. Sprawdziłem już kilkukrotnie w ciągu ostatniego tygodnia i za każdym razem osoby, przy których kliknąłem „Usuń”, nie były mi już więcej proponowane.

          Jeśli wkurza Cię to, że Facebook ciągle proponuj Ci te same osoby, pozostaje Ci chyba tylko skorzystać z tego: https://www.facebook.com/business/help/1669772506455012?id=858953797905263

          Osobiście na pewnie kilkanaście/kilkadziesiąt zgłaszanych w ten sposób problemów, nie otrzymałem od Facebooka jeszcze ani jednej odpowiedzi, a konsultanci z Facebook Concierge Support nie zajmują się rozwiązaniami dla użytkowników, tylko biznesowymi.

          1. A te historyczne lokalizację to takie, które ja oznaczyłem w ustawieniach profilu, że tam byłem czy jakieś wyłapane z lokalizacji mojego urządzenia?

  2. A mnie polubiły dziesiątki tysięcy muzułmanów,których ja akurat niespecjalnie i mam klikać pojedyńczo, rok mi zajmie.

    1. Wpis jest akurat o znajomych, nie o fanach. Niepożądani fani to popularny problem. Niestety nie kojarzę żadnego skryptu, który automatyzowałby usuwanie tylko wybranych fanów, np. kraju pochodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *